در دنیای امروز و پس از انقلاب تکنولوژی واژه اپلیکیشن (application) که به اختصار app می نامند به عنوان یکی از پرتکرار ترین کلمات، در مکالمات روزمره ما نقش ویژه ای پیدا کرده است.
نکات اولیه در طراحی اپلیکیشن موبایل
سالهاست که با پیشرفت و هوشمند شدن موبایل ها بسیاری از مردم جهان علاوه بر وب سایت های اینترنتی با انواع اپلیکیشن های موبایل های اندروید و یا آیفون سر و کار دارند. به همین جهت طراحی اپلیکیشن موبایل امروزه همانند طراحی وب سایت اینترنتی اهمیت دارد و رونق روزافزون طراحی و افزایش سفارش ساخت اپلیکیشن موبایل توسط علاقه مندان و یا مدیران شرکت ها به شرکت های طراحی اپلیکیشن های موبایل خود نشان دهنده اهمیت این مسئله است.
یک اپلیکیشن برنامه یا نرم افزاری است که جهت اجرا بر روی گوشی های موبایل طراحی می شود. البته همانطور که می دانید همانند دنیای کامپیوترها سیستم عامل های مختلفی تاکنون برای موبایل ها تولید شده از جمله اندروید، IOS ، ویندوز فون و… .که در این میان سیستم عامل اندروید (Android) که توسط شرکت گوگل ساخته و عرضه شده یکی از پرطرفدارترین و بهترین سیستم های عامل موبایل است و در حال حاضر بیشتر اپلیکیشن های موبایل نیز برای این سیستم طراحی و برنامه نویسی می شوند. البته رتبه دوم نیز به سیستم عامل IOS شرکت اپل تعلق دارد که بر روی موبایل های ساخت این شرکت به نام IPHONE نصب و استفاده می شود.
طراحی اپلیکیشن و مراحل آن چیست؟
به صورت کلی به تمام گام هایی که برای کدنویسی، طراحی گرافیکی، تست و نسخه برداری از یک برنامه انجام میشود، طراحی اپلیکیشن میگویند. این طراحی به صورت کلی کاری بسیار تخصصی و گاهی اوقات دشوار است، مخصوصا اگر قرار باشد برای سیستم عامل های مختلف ارائه گردد.
۳ روش رایج برای طراحی اپلیکیشن
روش ۱: برنامه بومی
- 1-بررسی ایدهاولین مرحلهای که برای طراحی اپلیکیشن در چتر نیلی اجرا میشود، دریافت نیازمندیهای اولیه کارفرما به همراه کشف همه جانبه محصول است.
- 2-طراحی تجربه کاربری و واسط کاربریدر مرحله دوم به منظور طراحی تجربه کاربری و واسط کاربری (Prototyping) اقداماتی انجام میشود.
- 3-طراحی و پیادهسازی فنی پروژهمرحله سوم از فرایند طراحی اپلیکیشن موبایل در چتر نیلی شامل طراحی و پیادهسازی فنی پروژه و همچنین تحویل آن بر ساختار تست است.
- 4-تست و بهینه سازیدر مرحله چهارم نوبت به تست و بهینه سازی هرچه بهتر پروژه میرسد تا تمامی نقصها و کمبودهای آن رفع شود.
- 5-پشتیبانی فنیدر آخرین مرحله از فرایند طراحی اپلیکیشن به پشتیبانی فنی پروژه خواهید رسید که توسط تیم چتر نیلی انجام میشود که اطمینان خاطر کارفرما را به همراه دارد.
برنامه بومی که بنام اپلیکیشن بومی نیز شناخته میشود، متداولترین و پرطرفدارترین نوع اپلیکیشن است که برای هرنوع سیستم عاملی به صورت مجزا توسط برنامهنویسان، طراحی میشود.
انواع اپلیکیشنهای رایج:
دیجی کالا،ترب،اسنپ
شرکت قدرتمند گوگل، ابزارهای لازم برای توسعه موبایل، المانهای مربوطه و SDK را در اختیار برنامهنویسان قرار میدهند. بیشتر شرکتها به دلیل مزایای زیادی که این نوع اپلیکیشنها دارد از آنها برای توسعه تلفن همراه استفاده میکنند.
مزایای برنامه بومی چیست؟
در طراحی اپلیکیشن، برنامه بومی بهترین و قویترین عملکرد را از خود ارائه میدهد. برنامههای بومی به دلیل سرعت بالایی که دارند مورد اعتماد و اطمینان افراد هستند. همچنین کاربران میتوانند از این گونه اپلیکیشنها بدون نیاز به اتصال اینترنت بهرهمند شوند؛ این ویژگی، برنامه بومی را در جامعه بسیار محبوب و پرطرفدار کرده است.
لازم به ذکر است، اپلیکیشنهای بومی، از تمام اپ استورها، به راحتی پشتیبانی می کند و باعث بیشتر دیده شدن برنامههای بومی می گردد.
نکته مهم: برنامههای بومی بصری هستند، این عامل مهم باعث می شود کاربران به آسانی روش کار با آنها را فرا گیرند.
اما توجه کنید که اپلیکیشنهای بومی خالی از عیب نیستند؛ به طور مثال برای طراحی اپلیکیشن موبایل از این نوع، به متخصصانی متبحر و قوی نیاز است؛ همچنین هزینه طراحی اپلیکیشن بومی، نسبت به انواع دیگر اپلیکیشنها بیشتر بوده، اما روش توسعه به نحوی است که باعث صرفهجویی هزینههای شما در طول گذر زمان میشود.
روش۲: برنامه وب یا وب ویو
نوع دیگری از طراحی اپلیکیشن، وب ویو است. برنامههای وب برای اجرا شدن در دستگاهها و سیستم عامل ذخیره نمیشوند، برنامههای وب معمولاً با نرمافزارهایی مانند کروم یا فایرفکس دانلود میشوند. در وب ویو احتیاجی نیست کاربران برنامه را از اپ استور دریافت کنند.
برای انتخاب اینکه طراحی اپلیکیشن موبایل از چه روشی انجام گیرد، بستگی به جامعه هدف مشتریان شما دارد؛ به فرض مثال اگر مشتریانتان گسترده هستند بهتر است از روش وب ویو استفاده کنید؛ چرا که وب ویو روشی مقرون به صرفه برای ارائه خدمات به کاربران است. البته موردی که در این زمینه بسیار حیاتی است این است که کاربران به صورت غریزی تمایل دارند از تجربه کاربری به خوبی استفاده کنند، ولی زمانی که مشغول استفاده از برنامه وب هستند ممکن است عوامل همچون زمان بارگیری زیاد یا تصاویر نامناسب و کوچک آنها را آزرده خاطر کند و باعث دوری از این برنامهها شوند.
مزایای برنامهنویسی وب
– برنامههای سمت وب برای همه انواع سیستم عاملها ساخته میشوند، این برنامهها تا زمانی که بتوانند در یک مرورگر درست اجرا شوند، قابل استفاده هستند.
– طراحی اپلیکیشن از روش وب ویو، نسبت به دیگر روشها دارای هزینه کمتری است.
– برنامههای وب ویو، نیازی به قرار دادن در اپ استور ندارند بنابر این اجباری در پروتکلهای استاندارد سیستم عامل نخواهد بود.
– با باز کردن برنامههای سمت وب شما میتوانید به صورت خودکار به روزترین ورژن برنامهها را دریافت کنید و دیگر نیازی به حضورتان در اپ استورها نیست.
معایب برنامههای وب ویو
– سرعت برنامههای سمت وب از دیگر روشهای طراحی اپلیکیشن موبایل، کندتر میباشد.
– برای باز کردن و استفاده کردن از برنامههای وب، باید کاربر مراحل بیشتری را برای دسترسی به اپلیکیشن طی کند.
– از جلوه بصری کمتری نسبت به دیگر روشهای طراحی اپلیکیشن، برخوردار هستند.
– در روش وب ویو، برای کسب درآمد از طریق طراحی اپلیکیشن موبایل، فرصت شغلی محدودتری وجود دارد.
روش۳: برنامههای ترکیبی یا هیبریدی
برنامههای ترکیبی با نام اپلیکیشن هیبریدی نیز شناخته میشوند. گاهی کاربران بنابر شرایط و نوع پروژه برای طراحی اپلیکیشن موبایل، از این روش بهرهمند میشوند. روش ترکیبی مانند روش بومی عمل میکند، این روش در چندین سیستم عامل قابل اجرا است.
برنامه ترکیبی از ترکیب روش بومی و وب ویو ساخته می شود. این برنامه روی دستگاههایی که روش بومی قابل اجراست، باز می شود اما از نظر فنی به برنامههای وب نزدیکتر هستند.
به صورت معمول برنامه ترکیبی از زبانهای HTML، CSS، JS بوجود می آید.
مزایای برنامههای ترکیبی:
– برای اجرا برنامههای ترکیبی نیازی به مرورگرهای تحت وب نخواهد بود.
– این برنامههای به کلیدها و عوامل سختافزاری دستگاه دسترسی دارند.
– طراحی اپلیکیشن از روش ترکیبی بسیار سریع است.
– هزینه در روش ترکیبی کمتر و مقرون به صرفهتر است.
معایب برنامههای ترکیبی در طراحی اپلیکیشن موبایل چیست؟
– این برنامهها از لحاظ سرعت بسیار کند هستند.
– مشکلات فنی از لحاظ سیستمهای فنی ممکن است در حین اجرای برنامه بروز دهد که رفع این مشکلات نیاز به برنامهنویسان حرفهای خواهد داشت.
– در طراحی اپلیکیشن از روش هیبریدی، نمیتوانید برنامهها را برا اساس سیستم عامل طراحی کنید در نهایت کاربر تجربه کاربری مساعدی نخواهد داشت.
تفاوت بین طراحی اپلیکیشن و طراحی وب سایت در چیست؟
طبق آمارها وب سایت در دنیای امروزه، بر محتوای خود تأکید بیشتری دارند؛ در صورتی که اپلیکیشنها بر کارکرد و ارائه خدمات فعالیت پررنگتری دارند. سایتها اصولاً یک سری مطالب یا محتوا را به صورت یکسان برای همه کاربران ارائه میدهند اما اپلیکیشنها بر اساس رفتار کاربران و تعاملاتی که با آنها دارند، اطلاعات را مورد پردازش و بررسی قرار داده و خدماتی مناسب کاربر ارائه میدهد. برای اینکه بتوانید از وب سایتها استفاده کنید باید اتصال اینترنت داشته باشید در صورتی که برای استفاده از عموم اپلیکیشنها نیازی به اینترنت نخواهد بود و تنها کافیست یک بار اینترنت خود را متصل کرده و پس از بارگذاری کامل اپلیکیشن، اتصال خود را قطع کرده و به صورت آفلاین از اپلیکیشن استفاده کنید.
وب سایتهای آفلاین چگونه قادر به کار کردن هستند؟
برای استفاده آفلاین از اپلیکیشنها باید از سیستم مزخن برنامه در حین طراحی اپلیکیشن موبایل استفاده شود. مخزن برنامه قادر است تا تمامی قسمتهای برنامه را به صورت آفلاین ذخیره کند. عملکرد کلی این برنامه به این صورت است که زمانی کاربر در حالت آنلاین قرار دارد، به صورت اتوماتیک مخزن برنامه آپدیت شده و فایلهای جدید جای فایلهای قدیمی قرار میگیرند. این کار سبب راحتی و استفاده بیشتر کاربران میشود.
کلام آخر
با پیشرفت زودهنگام تکنولوژی نیاز به طراحی اپلیکیشن بسیار واجب و مهم است. امروزه حضور کاربران و مشتریان در حوزه وب و اینترنت، باعث ایجاد رقابت در بین صاحبان کسب و کارها است. شاید بگویید داشتن وب سایت بهتر است! اما باید این نکته را به خاطر بسپارید علاوه بر وب سایت، طراحی اپلیکیشن و استفاده از آن در حوزه فروش، باعث وفاداری مشتریان خواهد شد. پیدا کردن یک شرکت قدرتمند برای طراحی اپلیکیشن موبایل، به اندازه داشتن اپلیکیشن، مهم است؛ اگر شرکتی که انتخاب میکنید قوی و حرفهای عمل کند، شانس شما برای برد در این رقابت چندین برابر خواهد شد.
فراموش نکنید در هر برههای کسب و کارتان که هستید، داشتن یک اپلیکیشن مناسب، همراه خوبی برای ادامه راهتان است.
در این مقاله، مباحث مهم در طراحی اپلیکیشن را به درستی یاد گرفته اید و از این پس می توانید برای پروسه ساخت اپلیکیشن، اقدام کنید؛ موارد زیادی را برای طراحی و راه اندازی نیاز دارد، توصیه می کنیم هیچگاه برای زودتر ساخته شدن آن عجله نکنید چرا که کمیت، کیفیت را مورد لطمه قرار داده و ممکن است نتیجه مطلوبی از طراحی و توسعه اپلیکیشن خود نگیرید.امیدواریم توانسته باشیم حق مطلب را به درستی بیان کنیم و شما را تا رسیدن به درجه موفقیت یاری کنیم.
با ما در تماس باشید.